Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Brownie daktylowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Brownie idealne! Intensywnie czekoladowe, wilgotne i ciężkie. W dodatku nie zawiera glutenu. Polecam ten przepis, na pewno nikt się nie zawiedzie.

Brownie daktylowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brownie daktylowe

 

  • 300 g suszonych daktyli
  • 300 g gorzkiej czekolady o zawartości 70-80% kakao
  • 100 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 duże jaja
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Brownie daktylowe

Przygotowanie daktyli:

Brownie daktylowe
Wymoczone we wrzątku i drobno posiekane daktyle do ciasta

Daktyle moczyć we wrzątku przez 30 minut. Odsączyć i drobniutko posiekać.

Przygotowanie czekolady:

Brownie daktylowe
Czekolada w trakcie roztapiania w kąpieli wodnej

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Przygotowanie ciasta:

Brownie daktylowe
Wszystkie składniki ciasta w trakcie łączenia ze sobą

Rozpuszczoną czekoladę wlać do miski, wbić jajka, wlać wodę i olej, dodać cukry. Wymieszać na gładką masę bez grudek. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać daktyle i dokładnie połączyć całość.

Pieczenie:

Brownie daktylowe
Pyszne ciasto brownie przed upieczeniem w piekarniku

Ciasto przełożyć do tortownicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut, po upieczeniu studzić 15 minut w lekko uchylonym piekarniku i wyciągnąć. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego!


Tagi:

ciasta daktyle