Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Napoleonka bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty przepis na napoleonkę na krakersach z masą budyniową. Robi się ją błyskawicznie i jest rewelacyjna w smaku.

Napoleonka bez pieczenia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Napoleonka bez pieczenia

 

  • 1 litr mleka
  • niepełna szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • kostka masła 200 g
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 żółtka
  • niepełna szklanka mąki
  • 2 paczki krakersów
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Napoleonka bez pieczenia
Do garnka wlać 3 szklanki mleka, dodać cukier, cukier waniliowy i masło, zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem, żółtkami i mąką i wlać do gotującego mleka. Mieszać, aż masa zgęstnieje.

Gorącą masę wylać do formy wyłożonej krakersami, a następnie przykryć kolejną warstwą krakersów.

Po ostudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.  
Napoleonka bez pieczenia
Napoleonka na krakersach w formie zaraz po wykonaniu