Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 538]

Placki z cukinii z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tym razem proponuję smakowite placki z cukinii z dodatkiem młodych ziemniaków, papryki oraz bazylii. Polecam podać je z sosem czosnkowym.

Placki z cukinii z ziemniakami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placki z cukinii z ziemniakami

na placuszki:

dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii z ziemniakami

Przygotowanie cukinii:

Placki z cukinii z ziemniakami
Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki i solimy 1 kopiastą łyżeczką soli

Cukinię myjemy. Ścieramy wraz ze skórką na grubych oczkach tarki. Posypujemy 1 kopiastą łyżeczką soli. Odstawiamy na ok 15. min. Po tym czasie odciskami bardzo dokładnie z nadmiaru soku.

Przygotowanie warzyw:

Placki z cukinii z ziemniakami
Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki

Ziemniaki cebulę i czosnek obieramy. Ścieramy na drobnych oczkach tarki. Paprykę kroimy w drobne paseczki.

Przygotowanie ciasta:

Placki z cukinii z ziemniakami
Do miski przekładamy wszystkie rozdrobnione warzywa i pozostałe składniki

Odciśniętą cukinię,starte warzywa, pokrojoną paprykę i posiekaną bazylię przekładamy do miski. Dodajemy jajka ,mąkę ,1 kopiastą łyżeczką soli,pieprz czarny. Wszystko dokładnie mieszamy.

Etap końcowy:

Placki z cukinii z ziemniakami
Placuszki smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy za pomocą łyżki niewiele, niezbyt grube placuszki. Smaży na średnim ogniu po kilka minut z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osaczamy na papierowym ręczniku. Podajemy od razu jeszcze ciepłe z kleksem kwaśnej śmietany lub z sosem czosnkowym.