Sposób przygotowania:
Placki z cukinii z ziemniakamiPrzygotowanie cukinii:
Cukinię myjemy. Ścieramy wraz ze skórką na grubych oczkach tarki. Posypujemy 1 kopiastą łyżeczką soli. Odstawiamy na ok 15. min. Po tym czasie odciskami bardzo dokładnie z nadmiaru soku.
Przygotowanie warzyw:
Ziemniaki cebulę i czosnek obieramy. Ścieramy na drobnych oczkach tarki. Paprykę kroimy w drobne paseczki.
Przygotowanie ciasta:
Odciśniętą cukinię,starte warzywa, pokrojoną paprykę i posiekaną bazylię przekładamy do miski. Dodajemy jajka ,mąkę ,1 kopiastą łyżeczką soli,pieprz czarny. Wszystko dokładnie mieszamy.
Etap końcowy:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy za pomocą łyżki niewiele, niezbyt grube placuszki. Smaży na średnim ogniu po kilka minut z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osaczamy na papierowym ręczniku. Podajemy od razu jeszcze ciepłe z kleksem kwaśnej śmietany lub z sosem czosnkowym.