Sposób przygotowania:
Napoleonka na cieście francuskimETAP 1:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na dwie równe połowy. Ponakłuwać gęsto widelcem aby nie rosło w trakcie pieczenia.
Każdą część ułożyć na oddzielnej blaszce na papierze do pieczenia i upiec przez ok. 10-15 minut w temp. 200 stopni aż zrobi się złotobrązowe. Wystudzić.
Budynie rozmieszać z cukrem w 0,5 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń i mieszając cały czas gotować aż budyń zgęstnieje. Odstawić aby całkowicie wystygł.
Miękkie masło zmiksować na puch a następnie dodawać partiami zimny budyń. Miksować do uzyskania jednolitego kremu. Kremem posmarować jeden płat ciasta i przyłożyć drugim, docisnąć. Schłodzić w lodówce najlepiej przez noc żeby ciasto lekko zmiękło.
Oprószyć przed podaniem cukrem pudrem.