WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Napoleonka na cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedno z tradycyjnych ciast czyli napoleonka na cieście francuskim z kremem budyniowym posypana cukrem pudrem.

Napoleonka na cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Napoleonka na cieście francuskim

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g
  • 2 budynie waniliowe na 0,5l mleka bez cukru
  • 6 łyżek cukru
  • ok. 150g masła
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Napoleonka na cieście francuskim

ETAP 1:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na dwie równe połowy. Ponakłuwać gęsto widelcem aby nie rosło w trakcie pieczenia.

Każdą część ułożyć na oddzielnej blaszce na papierze do pieczenia i upiec przez ok. 10-15 minut w temp. 200 stopni aż zrobi się złotobrązowe. Wystudzić.

Budynie rozmieszać z cukrem w 0,5 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń i mieszając cały czas gotować aż budyń zgęstnieje. Odstawić aby całkowicie wystygł.

Miękkie masło zmiksować na puch a następnie dodawać partiami zimny budyń. Miksować do uzyskania jednolitego kremu. Kremem posmarować jeden płat ciasta i przyłożyć drugim, docisnąć. Schłodzić w lodówce najlepiej przez noc żeby ciasto lekko zmiękło.

Oprószyć przed podaniem cukrem pudrem.

Napoleonka na cieście francuskim
Napoleonka przed podaniem oprószona cukrem pudrem
Napoleonka na cieście francuskim
Napoleonka po przełożeniu kremem dwóch płatów ciasta
Napoleonka na cieście francuskim
Pierwszy płat ciasta posmarowany kremem budyniowym
Napoleonka na cieście francuskim
Płaty ciasta francuskiego po upieczeniu w piekarniku