Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Szybka zapiekanka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna zapiekanka z ziemniakmi, cebulą i kiełbasą. Idealna propozycja na kolację dla całej rodziny.

Szybka zapiekanka ziemniaczana Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szybka zapiekanka ziemniaczana

 

  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Szybka zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy (można użyć ziemniaków, które zostały nam z obiadu, aby się nie zmarnowały). Ziemniaki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kiełbasę kroimy w plasterki. Koperek drobno siekamy. Na dno naczynia żaroodpornego wrzucamy masło. Na to nakładamy porcję ziemniaków i cebulę. Następnie kładziemy kiełbasę i posypujemy koperkiem. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Całość oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy i zapiekamy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Szybka zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki gotujemy do miękkości, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kiełbasę kroimy w plasterki. Koperek drobno siekamy. Na dno naczynia żaroodpornego wrzucamy masło. Na to nakładamy porcję ziemniaków i cebulę.
Szybka zapiekanka ziemniaczana
Następnie kładziemy kiełbasę i posypujemy koperkiem. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Całość oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy i zapiekamy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.