Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana
Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Po wystudzeniu obierz ze skórki.
2. Boczek, cebulę i obrane ze skórki pieczarki pokrój w grubą kostkę i podsmaż kolejno na patelni.
3. Żółty ser zetrzyj na tarce.
4. Pomidory przelej gotowaną wodą, zdejmij skórkę i pokrój w plastry.
Tak przygotowane składniki układaj warstwowo w prostokątnej brytfannie (moja ma wymiary: 40x25 cm) zaczynając od ziemniaków, które musisz pokroić w plastry o grubości ok. 3 milimetrów i rozłożyć w taki sposób, aby w miarę szczelnie przykryły spód. Ziemniaki posyp solą i pieprzem. Następnie nakładaj równomiernie po garści sera, pieczarek, cebuli, boczku i znowu sera, na koniec plastry pomidorów. Identycznie zrób kolejną warstwę. Pamiętaj, aby zakończyć zapiekankę grubą warstwą sera. Zapiekanka ziemniaczana wymaga pieczenia w 180 stopniach przez godzinę.
Moja rada: wkładając zapiekankę do pieca pamiętaj, żeby przykryć ją folia aluminiową. Jeśli nie zjesz całej zapiekanki to możesz odgrzać ją następnego dnia:)
1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Po wystudzeniu obierz ze skórki.
2. Boczek, cebulę i obrane ze skórki pieczarki pokrój w grubą kostkę i podsmaż kolejno na patelni.
3. Żółty ser zetrzyj na tarce.
4. Pomidory przelej gotowaną wodą, zdejmij skórkę i pokrój w plastry.
Tak przygotowane składniki układaj warstwowo w prostokątnej brytfannie (moja ma wymiary: 40x25 cm) zaczynając od ziemniaków, które musisz pokroić w plastry o grubości ok. 3 milimetrów i rozłożyć w taki sposób, aby w miarę szczelnie przykryły spód. Ziemniaki posyp solą i pieprzem. Następnie nakładaj równomiernie po garści sera, pieczarek, cebuli, boczku i znowu sera, na koniec plastry pomidorów. Identycznie zrób kolejną warstwę. Pamiętaj, aby zakończyć zapiekankę grubą warstwą sera. Zapiekanka ziemniaczana wymaga pieczenia w 180 stopniach przez godzinę.
Moja rada: wkładając zapiekankę do pieca pamiętaj, żeby przykryć ją folia aluminiową. Jeśli nie zjesz całej zapiekanki to możesz odgrzać ją następnego dnia:)