zozolek

zozolek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 35]

Zapiekanka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepis na moją ulubioną zapiekankę ziemniaczaną.

Zapiekanka ziemniaczana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana
 Przygotowanie:

1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Po wystudzeniu obierz ze skórki.

2. Boczek, cebulę i obrane ze skórki pieczarki pokrój w grubą kostkę i podsmaż kolejno na patelni.

3. Żółty ser zetrzyj na tarce. 

4. Pomidory przelej gotowaną wodą, zdejmij skórkę i pokrój w plastry.



Tak przygotowane składniki układaj warstwowo w prostokątnej brytfannie (moja ma wymiary: 40x25 cm) zaczynając od ziemniaków, które musisz pokroić w plastry o grubości ok. 3 milimetrów i rozłożyć w taki sposób, aby w miarę szczelnie przykryły spód. Ziemniaki posyp solą i pieprzem. Następnie nakładaj równomiernie po garści sera, pieczarek, cebuli, boczku i znowu sera, na koniec plastry pomidorów. Identycznie zrób kolejną warstwę. Pamiętaj, aby zakończyć zapiekankę grubą warstwą sera. Zapiekanka ziemniaczana wymaga pieczenia w 180 stopniach przez godzinę.



Moja rada: wkładając zapiekankę do pieca pamiętaj, żeby przykryć ją folia aluminiową. Jeśli nie zjesz całej zapiekanki to możesz odgrzać ją następnego dnia:)
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami