jb

jb

Kucharz
[Przepisów: 8]

Szybka zupa pulpetowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Porcja dla 5-6 głodnych osób.

Szybka zupa pulpetowa

Składniki:

Szybka zupa pulpetowa

 

  • Warzywa-1/2 seler, 1/2 pora, pietruszka i 2-3 marchewki, ewentualnie 1/2 mrożonej mieszanki czteroskładnikowej
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • około 0,4 kg mięsa mielonego
  • jajko
  • wegeta, jarzynka lub podobne
  • bułka tarta
  • mała cebulka
  • dobra śmietana
  • ewentualnie mąka
  • trochę natki pietruszki
  • łyżka octu winnego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Szybka zupa pulpetowa
Warzywa obrać , pokroić wedle upodobania, wrzuci do garnka, wlać wodę i gotować. Gdy będą, miękkawe dodać ziemniaki.Teraz zajmujemy się mięsem do którego dodajemy jajo, 2 łyżeczki wegety, posiekaną cebulkę i bułkę tarta (tyle aby dało się formować kuleczki) i wszystko razem dobrze wyrabiamy.Gdy ziemniaki są miękkie z mięsa robimy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego (im mniejsze tym fajniejsze) i wrzucamy prosto do gotujących się warzyw.Gotujemy jeszcze chwilkę. aby wszystkie pulpeciki się ugotowały, jak ktoś lubi to zaprawiamy mąką, doprawiamy wegetą, pieprzem, solą i octem do smaku.Wyłączamy dodajemy śmietanę i natkę.Smacznego.