Sposób przygotowania:
Chlebek owsiano - ostropestowy1.
Wsypać do miski mąkę krupczatkę i mąkę orkiszową, wymieszać.
2.
Dosypać płatki owsiane, słonecznik łuskany oraz ostropest mielony, ponownie wymieszać.
3.
Wsypać sól kuchenną.
4.
Wsypać cukier kryształ, za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do całości, wymieszać.
6.
Kefir wymieszać z ciepła wodą i dolać do reszty składników. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
7.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i ponownie pozostawić na 15 minut.
8.
Nagrzać piekarnik do 230 stopni C i wstawić foremki z ciastem na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
9.
Wystudzić chlebki na kratce.
10.
Smacznego !
Chlebki były przeznaczone dla kogoś do poczęstowania stąd brak ich przekroju.