ojej przepraszam nie dałam sposobu wykonania :(,tutaj go zamieszczam:
Z podanych składników zagnieść ciasto (drożdże po prostu wkruszyłam do mąki i zalałam całość ciepławą wodą, nie robiłam rozczynu), wyrobić (można łyżką i ręką, nie trzeba miksera, ciasto jest miękkie i elastyczne), zostawić w ok. 25 st. na 30 minut. Podzielić na dwie porcje, każdą uformować w kulę/owalny bochenek. Przykryć. Odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 230 stopni, chleb opędzlować wodą, naciąć w kilku miejscach. Piec 10-15 minut, zmniejszyć temp. do 200 stopni, piec kolejnych 10-15 minut.
ojej przepraszam nie dałam sposobu wykonania :(,tutaj go zamieszczam:
Z podanych składników zagnieść ciasto (drożdże po prostu wkruszyłam do mąki i zalałam całość ciepławą wodą, nie robiłam rozczynu), wyrobić (można łyżką i ręką, nie trzeba miksera, ciasto jest miękkie i elastyczne), zostawić w ok. 25 st. na 30 minut. Podzielić na dwie porcje, każdą uformować w kulę/owalny bochenek. Przykryć. Odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 230 stopni, chleb opędzlować wodą, naciąć w kilku miejscach. Piec 10-15 minut, zmniejszyć temp. do 200 stopni, piec kolejnych 10-15 minut.
Sarenka
olciaky
Z podanych składników zagnieść ciasto (drożdże po prostu wkruszyłam do mąki i zalałam całość ciepławą wodą, nie robiłam rozczynu), wyrobić (można łyżką i ręką, nie trzeba miksera, ciasto jest miękkie i elastyczne), zostawić w ok. 25 st. na 30 minut. Podzielić na dwie porcje, każdą uformować w kulę/owalny bochenek. Przykryć. Odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 230 stopni, chleb opędzlować wodą, naciąć w kilku miejscach. Piec 10-15 minut, zmniejszyć temp. do 200 stopni, piec kolejnych 10-15 minut.