Karolaa

Karolaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Chleb drożdżowy z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny, sycący chleb, bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Zawsze się udaje. Idealny na śniadanie, kolację.

Chleb drożdżowy z ziarnami

Składniki:

Chleb drożdżowy z ziarnami

 

  • Kostka świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soli
  • 1,5kg mąki pszennej
  • 3 szklanki wody gazowanej
  • 3 szklanki wody mineralnej
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 1 szklanka ziaren (słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lnianę, co lubicie)

 

Sposób przygotowania:

Chleb drożdżowy z ziarnami
Drożdże razem z 1-2 łyżeczkami cukru mieszamy aż powstanie z nich gęsta pasta. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wrzucamy resztę składników. Mieszamy dokładnie, dodajemy wyrośnięte drożdże, znów mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1h-1,5h. Przekładamy do dwóch podłużnych blaszek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180^C na 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy z blaszek, kładziemy najlepiej na kratkę aby odparował, można również położyć na desce wierzchem do dołu.