margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Weka pieczywo drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sklepy pozamykane a ty nie masz pieczywa?Zdarza się.Oto szybki sposób na domową wekę gdy zabraknie chleba.

Weka pieczywo drożdżowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Weka pieczywo drożdżowe

 

 

  • Rozczyn drożdżowy
  • 42g drożdży(mała kostka)
  • 1 łyżka cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Weka pieczywo drożdżowe
Drożdże wymieszać z cukrem.(rozczyn) Mąkę przesiać do misy robota,wsypać sól,wbić jajko,wlać olej oraz rozczyn.Do miksera założyć haki do wyrabiania ciasta,stopniowo dolewać ciepłe mleko.Dokładnie wyrobić,powinno być elastyczne ciasto będzie się kleiło do misy i haków.Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia,w tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.Przemieszać łyżką i wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec 25 minut.
Weka pieczywo drożdżowe
Zarobione wszystkie składniki na ciasto.
Weka pieczywo drożdżowe
Ciasto podwoiło swoją objętość,można przełożyć do foremki
Weka pieczywo drożdżowe
Keksówkę wyłożyć papierem i go posmarować,następnie wyłożyć na nim ciasto

Tagi:

jajko jajka