Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy z rabarbarem wg misia14
CIASTO: Mąkę przesiać, wsypać cukier i cukier waniliowy, wymieszać zrobić dołek. Margarynę stopić wlać zimne mleko (powinno być letnie mleko z margaryną) i dopiero dodać jajko oraz drożdże-dobrze wszystko wymieszać. Wlać to do mąki, wymieszać i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto przegnieść i pozostawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. KRUSZONKA: Wszystkie składniki zagnieść, może się trochę kruszyć. Radzę dodać cukier średnio gruby. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości ½ cm. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną margaryną, ciasto posmarować konfiturą różaną i rozłożyć równomiernie rabarbar . Na to pokruszyć kruszonkę. Piec w temperaturze ok.180- 200 stopni C. Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika ustawiając temperaturę na 50 stopni na 10-15 minut, po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut na złoty kolor.
weranda