misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Placek drożdżowy z rabarbarem wg misia14

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniały placek drożdżowy z rabarbarem...polecam małym i dużym...

Placek drożdżowy z rabarbarem wg misia14 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek drożdżowy z rabarbarem wg misia14

 

 

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy z rabarbarem wg misia14
CIASTO: Mąkę przesiać, wsypać cukier i cukier waniliowy, wymieszać zrobić dołek. Margarynę stopić wlać zimne mleko (powinno być letnie mleko z margaryną) i dopiero dodać jajko oraz drożdże-dobrze wszystko wymieszać. Wlać to do mąki, wymieszać i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto przegnieść i pozostawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. KRUSZONKA: Wszystkie składniki zagnieść, może się trochę kruszyć. Radzę dodać cukier średnio gruby. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości ½ cm. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną margaryną, ciasto posmarować konfiturą różaną i rozłożyć równomiernie rabarbar . Na to pokruszyć kruszonkę. Piec w temperaturze ok.180- 200 stopni C. Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika ustawiając temperaturę na 50 stopni na 10-15 minut, po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut na złoty kolor.
Placek drożdżowy z rabarbarem wg misia14
do mąki z cukrem wlewamy mieszaninę mleka, tłuszczu, jajka i drożdży...
Placek drożdżowy z rabarbarem wg misia14
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu, przed położeniem na blachę...
Placek drożdżowy z rabarbarem wg misia14
Ciasto smarujemy konfiturą różaną i rozkładamy równomiernie rabarbar...
Placek drożdżowy z rabarbarem wg misia14
Rabarbar posypujemy kruszonką wcześniej przygotowaną...