Sposób przygotowania:
Szybki placek z truskawkami
Kruszonka: miękkie masło rozetrzeć rękami z cukrem i mąką - masa powinna być grudkowata. Odłożyć do lodówki żeby stężała. Truskawki opłukać, osączyć, usunąć szypułki a owoce pokroić na ćwiartki. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem, sokiem z cytryny i skórką. W innym naczyniu wymieszać maślankę z proszkiem do pieczenia - uwaga bo rośnie! Jajka z olejem przelać do mąki, wymieszać lekko. Dodać spienioną maślankę, zamieszać tylko żeby składniki lekko się połączyły - tak jak przy robieniu muffinek. Dodać 3/4 truskawek, zamieszać i przelać ciasto do formy (moja 25x35, ale może być nieco mniejsza a ciasto będzie wyższe). Wierzch posypać resztą truskawek i grudkami kruszonki. Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
elzbieta8960
luna
Tak, ciasta na maslance zawsze sie udaja i wspaniale smakuja.
Tit