katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Szybki żurek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Sama nie wiem czy to żurek czy barszczyk. Babcia robiła podobny i mówiła że żurek i ja szukam tego babcinego smaku ale to jeszcze nie ten chociaż całkiem smaczny.

Szybki żurek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szybki żurek

 

  • boczek wędzony ok 10-15 dag
  • kiełbasa ok 40 dag
  • woda z kiszonych ogórków ok 1 szkl
  • czosnek 1-2 ząbki
  • mąka 1 łyżka kopiasta
  • majeranek ok 1 łyżka
  • sól i pieprz
  • tłuszcz
  • jajka

Sposób przygotowania:

Szybki żurek
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy dowolnie.

Wędzony boczek (albo coś innego wędzonego)zalewamy wodą(ok 2 litry) i stawiamy do gotowania.

Dodajemy liść laurowy, trochę solimy i gotujemy.

Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy z czosnkiem (można przekroić na połowy albo drobno pokroić) i dodajemy do gotującego się boczku.

Dodajemy wodę z kiszonych ogórków do smaku i robimy z mąki zaklepkę (mieszamy mąkę z wodą) i dodajemy do zupy( można dodać śmietanę), dodajemy majeranek.

Doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy. Przygotowane jajka nakładamy na talerze i zalewamy zupą.
Szybki żurek
Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy z czosnkiem.
Szybki żurek
Pod koniec gotowania dodajemy majeranek.
Szybki żurek
Ugotowane jajka obieramy i dowolnie kroimy.

Tagi:

zupa żurek