kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Wiosenna zupa ze szczawiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Młody szczaw jest kwaśnawy i bardzo smaczny. Jego smak świetnie komponuje się z młodymi warzywami: groszkiem, szpinakiem i kalafiorem. Zupa jest pełna smaku, lekka i pyszna!

Wiosenna zupa ze szczawiem

Składniki:

Wiosenna zupa ze szczawiem

podstawowe

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • opcjonalnie 1,5l bulionu
  • 5-6 listków laurowych
  • Łyżeczka ziela angielskiego
  • Łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
  • Gałązka świeżego lubczyku (lub dwie 😉)
  • Szklanka zielonego groszku
  • 2 średnie marchewki
  • Kalafior
  • Pęczek białych szparagów
  • Dwie garście szpinaku
  • Dwie garście szczawiu
  • Sól
  • 100ml słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:

Wiosenna zupa ze szczawiem
Pierś z kurczaka wkładamy do dużego garnka i dolewamy 1,5 wody (opcjonalnie bulionu).

Gotujemy około 10 minut, odszumowując. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk i pieprz ziarnisty oraz pokrojona w kostkę marchew i gotujemy kolejne 10 minut.

Przyprawy najlepiej umieścić w małym organzowym woreczku aby było łatwo je wyciągnąć.

Dokładamy obrane szparagi i gotujmy około 7-8 minut aż będą prawie miękkie.

Dokładamy resztę warzyw: groszek, szpinak i szczaw i gotujemy jeszcze około 5 minut.

Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 

Nabierkę zupy nalewamy do miseczki i łączymy z śmietanką.

Dolewamy do garnka i gotujemy jeszcze minutę.