Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami
Dokładnie umyte i osuszone jabłka, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Pokrojone owoce posypujemy cynamonem i dokładnie je w nim obtaczamy i odstawiamy.
Do wysokiej miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukrem trzcinowy. Całość miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy po jednym jajku. Na koniec partiami wsypujemy przesiane sypkie składniki. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Powstałe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy jabłka obtoczone w cynamonie. Lekko dociskamy. Wierzch posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę dokładnie rozcieramy palcami).
Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut.
Ostudzone ciasto polewamy lukrem zrobionym z mleka i cukru pudru.
Do wysokiej miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukrem trzcinowy. Całość miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy po jednym jajku. Na koniec partiami wsypujemy przesiane sypkie składniki. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Powstałe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy jabłka obtoczone w cynamonie. Lekko dociskamy. Wierzch posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę dokładnie rozcieramy palcami).
Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut.
Ostudzone ciasto polewamy lukrem zrobionym z mleka i cukru pudru.
skuter5