misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Ciasto z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, wilgotne i bardzo puszyste ciasto ucierane z jabłkami. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.

Ciasto z jabłkami Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Ciasto z jabłkami

 

  • Ciasto:
  • 225 g miękkiego masła lub margaryny
  • 185 g drobnego cukru trzcinowego
  • 300 g mąki pszennej typ 405
  • 5 średniej wielkości jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

 

  • Lukier:
  • 50 ml mleka
  • cukier puder - ilość zależy od tego ja gęsty chcemy lukier

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami
Dokładnie umyte i osuszone jabłka, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Pokrojone owoce posypujemy cynamonem i dokładnie je w nim obtaczamy i odstawiamy.

Do wysokiej miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukrem trzcinowy. Całość miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy po jednym jajku. Na koniec partiami wsypujemy przesiane sypkie składniki. Miksujemy tylko do połączenia składników.

Powstałe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy jabłka obtoczone w cynamonie. Lekko dociskamy. Wierzch posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę dokładnie rozcieramy palcami).

Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut.

Ostudzone ciasto polewamy lukrem zrobionym z mleka i cukru pudru.
Ciasto z jabłkami
Obrane i pokrojone na ósemki jabłka posypujemy cynamonem
Ciasto z jabłkami
Jabłka bardzo dokładnie obtaczamy w cynamonie
Ciasto z jabłkami
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem
Ciasto z jabłkami
Do powstałej masy dodajemy po jednym jajku
Ciasto z jabłkami
Do utartych składników partiami dodajemy mąkę
Ciasto z jabłkami
Miksujemy do połączenia składników
Ciasto z jabłkami
Ciasto przekładamy do formy
Ciasto z jabłkami
Na cieście układamy jabłka
Ciasto z jabłkami
Wierzch posypujemy kruszonką
Ciasto z jabłkami
Upieczone i ostudzone ciasto polewamy lukrem
Ciasto z jabłkami
Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką