Sposób przygotowania:
Drożdżowa rolada z owocami
Mleko podgrzać. Dodać do niego drożdże łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić, by drożdże wyrosły.
Margarynę rozpuścić i wystudzić. Jajka roztrzepać razem z pozostałym cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać ostudzoną margarynę i jajka z cukrem.
Wszystko wymieszać, dodać wyrośnięte drożdże. Dodać kilka kropli olejku. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i będzie zwartą całością. To może trwać kilka minut.
Ciasto włożyć do miski, zalać zimną wodą. Ciasto będzie gotowe jeśli wypłynie.
W tym czasie obrać owoce i pokroić na mniejsze kawałki.
Ciasto wyjąć z wody i zagnieść na stolnicy z mąką. Rozwałkować na gruby prostokąt.
Na jednym boku wyłożyć pokrojone w kostkę jabłka, a na przeciwległym rabarbar. Owoce posypać cukrem wanilinowym. Owoce przykryć ciastem.
Całość zwinąć. Na wierzchu zrobić wzdłuż kilka cięć. Ułożyć w prodiżu.
Ze składników na kruszonkę zagnieść sypką kruszonkę. Posypać ciasto.
Piec w prodiżu około 50 minut.
Kiedy wystygnie polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Margarynę rozpuścić i wystudzić. Jajka roztrzepać razem z pozostałym cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać ostudzoną margarynę i jajka z cukrem.
Wszystko wymieszać, dodać wyrośnięte drożdże. Dodać kilka kropli olejku. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i będzie zwartą całością. To może trwać kilka minut.
Ciasto włożyć do miski, zalać zimną wodą. Ciasto będzie gotowe jeśli wypłynie.
W tym czasie obrać owoce i pokroić na mniejsze kawałki.
Ciasto wyjąć z wody i zagnieść na stolnicy z mąką. Rozwałkować na gruby prostokąt.
Na jednym boku wyłożyć pokrojone w kostkę jabłka, a na przeciwległym rabarbar. Owoce posypać cukrem wanilinowym. Owoce przykryć ciastem.
Całość zwinąć. Na wierzchu zrobić wzdłuż kilka cięć. Ułożyć w prodiżu.
Ze składników na kruszonkę zagnieść sypką kruszonkę. Posypać ciasto.
Piec w prodiżu około 50 minut.
Kiedy wystygnie polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.