Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto złota lilia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcesz poczęstować czymś wyjątkowym gości oto propozycja dla Ciebie. Poznaj przepis na bardzo proste ciasto z orzechami, daktylami. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Ciasto złota lilia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto złota lilia

Składniki na spód ciasta:

  • 100 g masła
  • ½ szk. wody
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szk. mąki pszennej
  • 1 jajko

Składniki na bezę:

Składniki na masę:

Składniki na polewę:

  • 45 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Ciasto złota lilia

I

Ciasto Złota Lilia
Przygotowanie spodu ciasta. masło rozpuszczamy z wodą,cukrem,kakałem, kawą, następnie ubijamy jajka, łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia i pozostałymi składnikami.

Sposób przygotowania spodu ciasta:
1. Masło rozpuszczam z wodą, cukrem, kakałem, kawą rozpuszczalną i studzę.
2. Jajko ubijam mikserem i łączę z ostudzoną masą, dodaję mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie mieszam.
3. Ciasto wykładam na dno tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.

II

Ciasto Złota Lilia
Przygotowanie bezy, białka ubijamy razem z cukrem, dodajemy sól oraz mąkę i pieczemy.

Sposób przygotowania bezy:
1. Białka ubijam mikserem razem cukrem na sztywno. Dodaję sól, mąkę ziemniaczaną. Masę wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę jedną godzinę w 100°C.

III

Ciasto Złota Lilia
Przygotowanie masy krówkowej, mascarpone ubijamy razem ze smietaną oraz masą krówkową i łączymy z pokrojonymi daktylami.

Sposób przygotowania masy:
1. Mascarpone ubijam mikserem razem ze śmietaną, następnie stopniowo dodaję masą krówkową, cały czas ubijając.
2. Masę łączę z pokrojonymi daktylami oraz pokruszonymi orzechami.

IV

Ciasto Złota Lilia
Przygotowanie polewy czekoladowej oraz przekładnie ciasta.

Sposób przygotowania polewy:
1. Czekoladę połamaną przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady.
Sposób przekładnia:
1. Na spód upieczonego ciasta wykładam masę, masę przykrywam upieczoną bezą i polewam dowolnie polewą czekoladową.
2. Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.

V

Ciasto Złota Lilia

3. Gotowe.
4. Smacznego