Sposób przygotowania:
Ciasto złota liliaI
Sposób przygotowania spodu ciasta:
1. Masło rozpuszczam z wodą, cukrem, kakałem, kawą rozpuszczalną i studzę.
2. Jajko ubijam mikserem i łączę z ostudzoną masą, dodaję mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie mieszam.
3. Ciasto wykładam na dno tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
II
Sposób przygotowania bezy:
1. Białka ubijam mikserem razem cukrem na sztywno. Dodaję sól, mąkę ziemniaczaną. Masę wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę jedną godzinę w 100°C.
III
Sposób przygotowania masy:
1. Mascarpone ubijam mikserem razem ze śmietaną, następnie stopniowo dodaję masą krówkową, cały czas ubijając.
2. Masę łączę z pokrojonymi daktylami oraz pokruszonymi orzechami.
IV
Sposób przygotowania polewy:
1. Czekoladę połamaną przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady.
Sposób przekładnia:
1. Na spód upieczonego ciasta wykładam masę, masę przykrywam upieczoną bezą i polewam dowolnie polewą czekoladową.
2. Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.
V
3. Gotowe.
4. Smacznego
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki