Sposób przygotowania:
Sernik z rodzynkamiI
1. Połamaną czekoladę przekładam do rondelka, dodaję masło oraz cukier i gotuję do chwili połączenia się składników. Następnie studzę łączę z jajkami, mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam. Masę wylewam na dno tortownicy i podpiekam w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180°C.
II
2. Twaróg, mascarpone, śmietanę przekładam do naczynia miksującego i miksuję mikserem, wbijam jajka oraz same żółtka, wsypuję cukier, suchy budyń, nadal miksując około 10 minut. Dodaję wcześniej namoczone w wodzie, odsączone rodzynki, delikatnie mieszam łyżką.
3. Masę wykładam na podpieczony spód i ponownie umieszczam ciasto w rozgrzanym piekarniku i piekę 60 minut w 180°C.
III
4. Połamaną czekoladę przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Polewę wylewam na upieczone ciasto i posypuję pokruszonymi orzechami.
IV
5. Gotowe.
6. Smacznego.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2