Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 636]

Sernik z rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyjątkowy puszysty sernik z dodatkiem rodzynków, każdy kawałek rozpływa się w ustach. Przepisów na sernik jest dużo, ale właśnie ten zajmuje szczególne miejsce na moim stole świątecznym. Jest on wyjątkowy i robi furorę na spotkaniach rodzinnych.

Sernik z rodzynkami

Składniki:

Sernik z rodzynkami

Składniki na spód ciasta:

  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szk. mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 250 mascarpone
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • Niepełna szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 10 dag rodzynek

Składniki na polewę:

Sposób przygotowania:

Sernik z rodzynkami

I

Sernik z rodzynkami
Przygotowanie ciasta na spód sernika. czekoladę łaczymy z masłem, cukrem, jajkami, mąką sodą, proszkiem do pieczenia.

1. Połamaną czekoladę przekładam do rondelka, dodaję masło oraz cukier i gotuję do chwili połączenia się składników. Następnie studzę łączę z jajkami, mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam. Masę wylewam na dno tortownicy i podpiekam w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180°C.

II

Sernik z rodzynkami
Przygotowanie masy z serka mascarpone, smietany, jajek, cukru, budyniu.

2. Twaróg, mascarpone, śmietanę przekładam do naczynia miksującego i miksuję mikserem, wbijam jajka oraz same żółtka, wsypuję cukier, suchy budyń, nadal miksując około 10 minut. Dodaję wcześniej namoczone w wodzie, odsączone rodzynki, delikatnie mieszam łyżką.
3. Masę wykładam na podpieczony spód i ponownie umieszczam ciasto w rozgrzanym piekarniku i piekę 60 minut w 180°C.

III

Sernik z rodzynkami
Przygotowanie polewy czekoladowej oraz orzechów

4. Połamaną czekoladę przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Polewę wylewam na upieczone ciasto i posypuję pokruszonymi orzechami.

IV

5. Gotowe.
6. Smacznego.