mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Szybkie mięciutkie pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ich wielką zaletą jest fakt, iż nie trzeba na nie czekać, aż zmiękną, bo nie są twarde.

Szybkie mięciutkie pierniczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybkie mięciutkie pierniczki

 

  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 250 g miodu sztucznego (ok. 1 szklanka)
  • 100 g masła roślinnego
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (30g)
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • dodatkowo: polewa czekoladowa lub lukier

 

Sposób przygotowania:

Szybkie mięciutkie pierniczki
Masło i miód roztopić w rondelku. Z pozostałych składników i roztopionego miodu i masła wyrobić ciasto. Wstawić na około godzinę do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na placek, wykrawać foremkami dowolne kształty. Piec w temperaturze 170-180*C przez ok. 8-10 minut. Po ostudzeniu dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową lub lukrem.
Szybkie mięciutkie pierniczki
Ciastka wycinamy i układamy na blasze
Szybkie mięciutkie pierniczki
Upieczone ciastka zdejmujemy z blachy
Szybkie mięciutkie pierniczki
Polewamy pierniczki czekoladą
Szybkie mięciutkie pierniczki
Dekorujmy całość cząstkami mandarynek