Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Szybkie placuszki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie placuszki z jabłkami, dobre na podwieczorek jak i na szybkie drugie danie obiadowe. Oto maje dwie propozycje podania.

Szybkie placuszki z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szybkie placuszki z jabłkami

 

  • szklanka mąki tortowej
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki mleka
  • mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże jabłka
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • cukier puder do potrzepania
  • olej do smażenia

 

  • 1 propozycja podania:
  • cukier puder + czarne jagody

 

  • 2 propozycja podania:
  • bita śmietana + brzoskwinie z puszki

Sposób przygotowania:

Szybkie placuszki z jabłkami
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodać mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, trochę oleju i cukier trzcinowy, wszystko wymiksować. Na koniec dodać ubitą pianę oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Gotowe posypać cukrem pudrem. Proponuję spróbować z jagodami oraz bitą śmietaną i brzoskwiniami.
Szybkie placuszki z jabłkami
Do gotowej masy dodać starte jabłka i wymieszać.
Szybkie placuszki z jabłkami
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
Szybkie placuszki z jabłkami
Gotowe ułożyć na talerzu i potrzepać cukrem pudrem.