Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne mini tarty na bazie ciasta francuskiego są bardzo łatwe do przygotowania. Do farszu wykorzystałam serek mascarpone.

Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą

Składniki:

Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą

 

  • 125 g serka mascarpone
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżeczka esencji
  • 1,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej
  • 6 płatów ciasta francuskiego (11 x 21 cm)
  • 3 czerwone pomarańcze

 

Sposób przygotowania:

Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą
Ciasto wyjmujemy z lodówki, aby się lekko ociepliło. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. W misce mieszamy serek mascarpone, jogurt, jajko, cukier puder i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem. Z kawałków ciasta formujemy tarty wywijając do góry brzeg ciasta, dół tarty nakłuwamy widelcem. Do każdej tarty wlewamy serową masę, na wierzchu układamy plasterki pomarańczy. Tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.