Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Tarta dessous z pomarańczami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tarta z szybkim i prostym kremem z kleiku ryżowego.

Tarta dessous z pomarańczami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta dessous z pomarańczami

 

  • 2 szklanki- mąka pszenna,
  • 2 szt- żółtka jaj,
  • 3 łyżki- śmietana kwaśna,
  • 150 g- margaryn,
  • sól- mała szczypta,
  • 1 płaska łyżeczka- proszek do pieczenia,
  • 3 szt- pomarańcze,
  • 150g- kleik mleczno ryżowy,
  • 150g- masło,
  • 2 krople aromat pomarańczowy,
  • 5 łyżek- cukier,
  • 1 szt- kiwi
  • 1 szt- galaretka pomarańczowa- opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

Tarta dessous z pomarańczami
Mąkę wymieszać z dwoma łyżkami cukru, szczyptą soli i proszkiem. Żółtka rozbełtać ze śmietaną. Wlać żółtka do mąki i dodać posiekaną margarynę. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować cienko i ułożyć na natłuszczonej blasze. Nakłuć widelcem. Piec około 30 minut w temperaturze ca 210-220 stopni. Pomarańcze obrać. Dwie przeznaczone do dekoracji pokroić w plastry. Jedną zmiksować z trzema łyżkami cukru. Kleik ryżowy rozrobić z małą ilością gorącej wody- ja dawałam " na oko" - ma być bardzo gęsty. Kiedy kleik ostygnie wymieszać go z zmieloną pomarańczą i zmiksować z miękkim masłem.Można dodać krople lub dwie aromatu pomarańczowego. Zimny krem wyłożyć na ostudzone ciasto. Udekorować pomarańczami i kiwi. Miała być jeszcze galaretka pomarańczowa ale rodzinka nie chciała czekać aż się zetnie...woleli taką tartę" dessous".
Tarta dessous z pomarańczami
Piec około 30 minut w temperaturze 210-220 stopni.

Tagi:

tarta