Sposób przygotowania:
Tarta dessous z pomarańczami
Mąkę wymieszać z dwoma łyżkami cukru, szczyptą soli i proszkiem. Żółtka rozbełtać ze śmietaną. Wlać żółtka do mąki i dodać posiekaną margarynę. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować cienko i ułożyć na natłuszczonej blasze. Nakłuć widelcem. Piec około 30 minut w temperaturze ca 210-220 stopni. Pomarańcze obrać. Dwie przeznaczone do dekoracji pokroić w plastry. Jedną zmiksować z trzema łyżkami cukru. Kleik ryżowy rozrobić z małą ilością gorącej wody- ja dawałam " na oko" - ma być bardzo gęsty. Kiedy kleik ostygnie wymieszać go z zmieloną pomarańczą i zmiksować z miękkim masłem.Można dodać krople lub dwie aromatu pomarańczowego. Zimny krem wyłożyć na ostudzone ciasto. Udekorować pomarańczami i kiwi. Miała być jeszcze galaretka pomarańczowa ale rodzinka nie chciała czekać aż się zetnie...woleli taką tartę" dessous".