Sposób przygotowania:
Suszona szynka w pomidorach
Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Osuszoną szynkę obtoczyć w cukrze, przykryć folią i odłożyć do lodówki na 24 godziny. Po 12 godzinach odlać wytworzony płyn, szynkę odwrócić. Następnie szynkę dokładnie umyć i osuszyć. Obtoczyć ją w soli i odłożyć do lodówki na 36 godzin. W tym czasie 2 razy szynkę odwrócić, wylewając przy okazji wytwarzający się płyn. Po tym czasie szynkę ponownie dokładnie umyć i osuszyć. Suszone pomidory wymieszać z czosnkiem granulowanym i ziołami. Obtoczyć w tym mięso, przykryć folią i odłożyć do lodówki na 2 dni. Co 12 godzin szynkę odwrócić. Po tym czasie szynkę jeszcze raz dokładnie osuszyć (nie myć jej tym razem!), przełożyć do czystej pończochy i powiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu. Szynkę suszyć ok. 5 dni. Gotową szynkę kroić w bardzo cienkie plasterki, przechowywać w lodówce.