Sposób przygotowania:
Bezmięsny pasztet
Soczewicę i kaszę jaglaną ugotować do miękka. Kaszę jaglaną gotować w 2,5 szklanki wody z kostką rosołową. Gdy wchłonie wodę dodać masło.
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju do zeszklenia razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Wymieszać ostudzoną i ugotowaną soczewicę z kaszę jaglaną.
Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajka, sos sojowy i przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek. Zblendować na gładką masę.
Następnie dodać kostki jabłkowe i wymieszać łyżką. Masę przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 przez 40-50 min.
Wystudzić.
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju do zeszklenia razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Wymieszać ostudzoną i ugotowaną soczewicę z kaszę jaglaną.
Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajka, sos sojowy i przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek. Zblendować na gładką masę.
Następnie dodać kostki jabłkowe i wymieszać łyżką. Masę przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 przez 40-50 min.
Wystudzić.