Sposób przygotowania:
Schab z pończochy Eli
Schab oczyścić z błonek,umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć schab cukrem i włożyć do pojemnika z pokrywką. Pojemnik z mięsem włożyć do lodówki na 24 godziny. Pod wpływem cukru z mięsa wypłynie woda. Po tym czasie schab wyjąć z lodówki,opłukać z cukru i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać sól z solą peklową. Natrzeć schab solą włożyć do pojemnika,przykryć i przechowywać w lodówce przez kolejne 24 godziny. Pod wpływem soli znowu wypłynie woda. Wyjąć mięso z lodówki opłukać z soli i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Wymieszać czosnek,majeranek i paprykę. Powstałą mieszanką natrzeć schab i włożyć w pojemniku do lodówki na następne 24 godziny. Po tym czasie włożyć schab do podkolanówki i powiesić w ciepłym,przewiewnym miejscu. Suszyć schab przez 4 doby. Po wysuszeniu wyjąć schab z pończochy i cieniutko kroić. Smacznego!