Sposób przygotowania:
Szynka domowa wędzona
Kupujemy ok 10 kg szynki z takiej ilosci szynki będziemy mieć ok 5 kg wędliny -szyneczek .Robimy marynatę zalewę do szynki w której mięso będzie się moczyć w kamionce ok 4 dni , 10 litrów wody zagotowujemy z przyprawami i solą Gotujemy ok 10 min . Studzimy zalewę .Gdy zalewa ostygnie wkładamy do niej mięso. Użyjemy połowę zalewy ,drugie pół odstawiamy w zimne miejsce .Nakrywamy naczynie z szynką . .
Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni .Po 2 dniach zmieniamy zalewę . Zalewa z 10 litrów starcza na wymianę zalewy .Pozostawiamy na kolejne 2 dni w tym samym chłodnym miejscu . Po 4 dniach moczenia wyciągamy mięso wieszamy na haku żeby obciekło . Następnie wiążemy je sznurkiem nadawając kształt szynki mozna tez użyć siatek .Następnie takie szyneczki wędzimy .My mamy własną wędzarnie -własnej roboty Po wędzeniu gotujemy je na małym ogniu w osolonej wodzie .Na 1kg szynki 1 godzina gotowania .Po ugotowaniu zostawiamy ją w garnku żeby ostygła .Trwa to całą noc. Zimną szynkę wyciągamy z garnka ,wieszamy żeby obciekła i osuszyła się .Jest gotowa do jedzenia
Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni .Po 2 dniach zmieniamy zalewę . Zalewa z 10 litrów starcza na wymianę zalewy .Pozostawiamy na kolejne 2 dni w tym samym chłodnym miejscu . Po 4 dniach moczenia wyciągamy mięso wieszamy na haku żeby obciekło . Następnie wiążemy je sznurkiem nadawając kształt szynki mozna tez użyć siatek .Następnie takie szyneczki wędzimy .My mamy własną wędzarnie -własnej roboty Po wędzeniu gotujemy je na małym ogniu w osolonej wodzie .Na 1kg szynki 1 godzina gotowania .Po ugotowaniu zostawiamy ją w garnku żeby ostygła .Trwa to całą noc. Zimną szynkę wyciągamy z garnka ,wieszamy żeby obciekła i osuszyła się .Jest gotowa do jedzenia