Sposób przygotowania:
Kiełbasa słoik - owaWykonanie kiełbasy słoik - owej
Mięso i boczek myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki. Mielimy po kolei najpierw karkówkę boczek i szynkę. Wyrabiamy ręką mięso.
Wlewamy zimna wodę 200 ml , znowu wyrabiamy. Dodajemy pieprz ziołowy, sól, majeranek i czosnek sprasowany.
Znowu wyrabiamy mięso dokładnie z 15 minut. Posypujemy dwoma łyżeczkami żelatyny mięso i znowu wyrabiamy kolo 10 minut.
Teraz bierzemy słoiczek wkładamy w niego lejek nierdzewny tylko do słoików.
Wkładamy przez ten lejek mięso tak do 3/4 słoika ( mięso ma być luźne) . Zakręcamy i tak z każdym słoiczkiem.
Do garnka wlewamy wodę wkładamy na dno ściereczkę i układamy słoiki. Gotujemy w 90 stopniach przez 60 minut.
Potem wyjmujemy do ostygnięcia, a następnie do lodówki. Kiełbasa wyszła wyśmienita