Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pasztet wieprzowy do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pasztet wieprzowy do słoików to pyszne domowe smarowidło. Lubię wiedzieć co jem uwielbiam takie pasztety.

Pasztet wieprzowy do słoików Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasztet wieprzowy do słoików

 

Sposób przygotowania:

Pasztet wieprzowy do słoików
Do garnka wkładamy szynkę i podgardle, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 1 - 1,5 h pod częściowym przykryciem. Na ostatnie 5 minut wrzucamy wątróbkę. Wszystko odcedzamy.

Mielimy trzykrotnie w maszynce na najmniejszym sicie. Do masy dodajemy smalec, doprawiamy pieprzem ewentualnie solą.

Powstałą masę pasztetową przekładamy do słoików - ugniatamy. Pasztet pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 40 minut.

Odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego !
Pasztet wieprzowy do słoików
Pasztet wieprzowy do słoików - idealne smarowidło