Sposób przygotowania:
Domowa mielonka
Zmieloną łopatkę mieszamy z przyprawami i dokładnie wyrabiamy przez około 10 minut. Przygotowuję sobie dwa kawałki sznurka lnianego i wkładam do szynkowara na krzyż, na to woreczek. Mięso wkładamy do woreczka foliowego, bardzo dokładnie ugniatając- tak, żeby nie zostały nam miejsca wypełnione powietrzem- zawiązujemy woreczek, nakładamy sprężynę, a całość wkładamy do lodówki na 24-26 godzin. Następnego dnia wkładamy szynkowa do wysokiego garnka, dolewamy wodę. Wody tyle, żeby była powyżej linii mięsa i doprowadzamy do temperatury około 75-80 st i parzymy przez 2 godziny. Wyjmujemy i studzimy w zimnej wodzie. Ostudzony szynkowar wkładamy do lodówki na około 12 godzin i gotowe:)
zbysiowa
edytaha
reanja
Alex_M
jaNina
reanja
baaaaaardzo się cieszę:)
reanja
dziękuję i polecam:)
mysa
Czy ona jest niezbędna? W mojej rodzinie jest osoba, która nie może jeść wywarów na kościach i nie wiem ,czy mielonka się nie rozsypie gdy nie będzie w niej kleju z żelatyny.
reanja
nie mam pojęcia, zawsze robię z żelatyną