Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Mielonka z karkówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Aromatyczna domowa mielonka z karkówki z natką pietruszki, czosnkiem, majerankie i papryką- prosta i bardzo smaczna :)

Mielonka z karkówki

Składniki:

Mielonka z karkówki

 

  • 85 dag karkówki

 

  • 2 średnie ząbki polskiego czosnku

 

  • 1 pęczek natki pietruszki

 

  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

 

  • 1 łyżka majeranku

 

  • 1 łyżeczki soli peklowej bez glutaminianu sodu

 

 

 

  • 90-100 ml wody

Sposób przygotowania:

Mielonka z karkówki
Karkówkę kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na drobnych oczkach lub rozdrabniamy w pojemniku blendera.Dodajemy sól peklującą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1-2 godziny. Do mięsa dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, roztarty w dłoniach majeranek, paprykę, żelatynę oraz około 1/2 łyżeczki pieprzu. Wlewamy chłodną wodę i wyrabiamy dokładnie do połączenia się składników. Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy (można sobie poradzić bez worków, ale wtedy trudniej będzie mielonkę wyciągnąć). Nakładamy masę mięsną i dokładnie uciskamy. Zamykamy szynkowar, wkładamy do wysokiego garnka i wlewamy tyle wody, aby sięgała ponad poziom mięsa. Gotujemy 110-120 minut w temperaturze 80-85 stopni. Wyciągamy z wody, studzimy i wkładamy na całą noc do lodówki.

Tagi:

beza bezy