Sposób przygotowania:
Mielonka z karkówki
Karkówkę kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na drobnych oczkach lub rozdrabniamy w pojemniku blendera.Dodajemy sól peklującą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1-2 godziny. Do mięsa dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, roztarty w dłoniach majeranek, paprykę, żelatynę oraz około 1/2 łyżeczki pieprzu. Wlewamy chłodną wodę i wyrabiamy dokładnie do połączenia się składników. Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy (można sobie poradzić bez worków, ale wtedy trudniej będzie mielonkę wyciągnąć). Nakładamy masę mięsną i dokładnie uciskamy. Zamykamy szynkowar, wkładamy do wysokiego garnka i wlewamy tyle wody, aby sięgała ponad poziom mięsa. Gotujemy 110-120 minut w temperaturze 80-85 stopni. Wyciągamy z wody, studzimy i wkładamy na całą noc do lodówki.