Mielonka domowa z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniała,zdrowa mielonka domowa z galaretką.

Mielonka domowa z szynkowara Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mielonka domowa z szynkowara

 

  • 1 kg łopatki
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Mielonka domowa z szynkowara
Mięso mielimy,dodajemy wodę oraz resztę składników. Dokładnie wyrabiamy. Zostawiamy w lodówce pod przykryciem na 48 godzin. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy,wkładamy do woreczka w szynkowarze,woreczek szczelnie zamykamy. Szynkowar zamykamy,wkładamy do garnka z wodą do 2/3 wysokości szynkowara. Woda nie może się gotować,tylko ledwo bulgotać. Najlepiej parzyć na najmniejszym palniku kuchenki. Parzymy do 1,5 godziny. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy z wody,studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.
Mielonka domowa z szynkowara
Etap 1
Mielonka domowa z szynkowara
Etap 2
Mielonka domowa z szynkowara
Etap 3