Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Szynka duszona z leśnymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Podsmażona, a następnie duszona szynka wieprzowa z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebuli i grzybów leśnych...

Szynka duszona z leśnymi grzybami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka duszona z leśnymi grzybami

 

  • 70 dkg wieprzowej szynki
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 1 cebula
  • 40 dkg leśnych grzybów
  • 1 kostka mięsna

Sposób przygotowania:

Szynka duszona z leśnymi grzybami
Szynkę umyć, osuszyć, położyć na rozgrzany w brytfannie olej, posypać z każdej strony przyprawą do mięs. Mięso z każdej strony zrumienić. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, zeszklić. Grzyby (użyłam koźlaków) umyć, dowolnie pokroić, dodać do mięsa, usmażyć. Do mięsa z grzybami wlać 3 szklanki wody, dodać kostkę mięsną. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 60 minut. W tym czasie sos powinien zgęstnieć. Gotową szynkę kroić w plastry, podawać z sosem grzybowym.
Szynka duszona z leśnymi grzybami
Wieprzowa szynka obsypana przyprawą do mięs i rumieniona na oleju.
Szynka duszona z leśnymi grzybami
Pokrojona w kostkę cebula dodana do mięsa i zeszklona.
Szynka duszona z leśnymi grzybami
Mięso z grzybami zalane wodą i dodana do tego kostka mięsna.