kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Szynka duszona w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szynka wieprzowa prużona w ziołach, które sprawiają, że danie jest łatwiej strawne i smaczne. Polecam!

Szynka duszona w ziołach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka duszona w ziołach

 

  • 30 dag szynki wieprzowej
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżeczki świeżego oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • majeranek 1 łyżeczka
  • 1 liść laurowy
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól
  • olej do smażenia
  • 2 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Szynka duszona w ziołach
Szynkę wieprzową kroimy w plastry i ubijamy delikatnie z każdej strony młotkiem. Listki świeżych ziół drobno siekamy. Marchewki obieramy i każdą przekrawamy na pół. W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy przygotowane mięso i marchewki. Smażymy tak długo, aż mięso się zarumieni, dzięki czemu uzyskamy brązowy sos. Następnie zalewamy podsmażone mięso szklanką wody, dodajemy pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, sól do smaku i posiekane zioła. Całość dusimy na niewielkim ogniu tak długo aż płyn się zredukuje. Ponownie zalewamy nasze danie wodą i dusimy na małym ogniu jeszcze ok. 20 min. Szynkę w ziołach podajemy z gotowanymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. SMACZNEGO!
Szynka duszona w ziołach
Szynkę kroimy na plastry i ubijamy z każdej strony młotkiem do mięsa
Szynka duszona w ziołach
Wszystkkie zioła myjemy, suszymy i drobno siekamy
Szynka duszona w ziołach
Mięso szynki i marchewki smażymy z każdej strony, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą.
Szynka duszona w ziołach
Gdy cały sos odparuje ponownie zalewamy mięso 1 szklanką wody i dusimy do czasu, aż mięso zmięknie.

Tagi:

szynka