Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Szynka duszona w coli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczna, ostro-słodka chudziutka szynka

Szynka duszona w coli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka duszona w coli

 

  • 450 g chudej szynki bez kości
  • 30 ml coli
  • 3 łyżki keczupu pikantnego
  • Szczypta cynamonu
  • Sól
  • Czosnek suszony
  • Pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • Śmietanka 30%

 

Sposób przygotowania:

Szynka duszona w coli
Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry, wrzucić do metalowej miski i wlać colę. Dodać keczup. Wsypać sól, cynamon, czosnek, pieprz, zamieszać dokładnie tak aby przyprawy i cola dotarły wszędzie. Odstawić na 3-4 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, krótko obsmażyć na oleju z obu stron. Jedną szklankę wody wymieszać z marynatą i zalać mięso. Dusić ok. 40 minut aż mięso będzie mięciutkie. Po tym czasie wlać do pozostałej, niewielkiej ilości sosu śmietankę, zamieszać i podusić jeszcze chwilę. Sosu ma zostać niewiele, tyle tylko aby mięso było nim pokryte. Sos jest słodko-ostry, wg mnie nie pasuje do polewania ziemniaków. Jednak razem z mięsem smakuje pysznie. Tak przygotowane mięso podać z ziemniaczkami i surówką, np. z kapusty pekińskiej
Szynka duszona w coli
Szynkę umyć osuszyć pokroić w plastry wrzucić do metalowej miski i wlać colę Dodać keczup Wsypać sól cynamon czosnek pieprz zamieszać dokładnie tak aby przyprawy i cola dotarły wszędzie Odstawić na 3-4 godziny do lodówki
Szynka duszona w coli
Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty krótko obsmażyć na oleju z obu stron
Szynka duszona w coli
Jedną szklankę wody wymieszać z marynatą i zalać mięso Dusić ok 40 minut aż mięso będzie mięciutkie
Szynka duszona w coli
Po tym czasie wlać do pozostałej niewielkiej ilości sosu śmietankę zamieszać i podusić jeszcze chwilę Sosu ma zostać niewiele tyle tylko aby mięso było nim pokryte Sos jest słodko-ostry wg mnie nie pasuje do polewania ziemniaków Jednak razem z mięsem smakuje pysznie

Tagi:

beza szynka bezy