Sposób przygotowania:
Szynka duszona w coli
Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry, wrzucić do metalowej miski i wlać colę. Dodać keczup. Wsypać sól, cynamon, czosnek, pieprz, zamieszać dokładnie tak aby przyprawy i cola dotarły wszędzie. Odstawić na 3-4 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, krótko obsmażyć na oleju z obu stron. Jedną szklankę wody wymieszać z marynatą i zalać mięso. Dusić ok. 40 minut aż mięso będzie mięciutkie. Po tym czasie wlać do pozostałej, niewielkiej ilości sosu śmietankę, zamieszać i podusić jeszcze chwilę. Sosu ma zostać niewiele, tyle tylko aby mięso było nim pokryte. Sos jest słodko-ostry, wg mnie nie pasuje do polewania ziemniaków. Jednak razem z mięsem smakuje pysznie. Tak przygotowane mięso podać z ziemniaczkami i surówką, np. z kapusty pekińskiej