Sposób przygotowania:
Pizza Eli z tuńczykiemprzygotowanie ciasta
Do miski przesiać mąkę. Do połowy wody dodać drożdże,cukier,łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać roztrzepane jajko,wyrośnięte drożdże,sól i wyrobić elastyczne ciasto,w razie potrzeby dolewając wodę. Na koniec dodać olej i jeszcze wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce żeby ciasto wyrosło. Podzielić ciasto na połowę i z jednej uformować placek wielkości patelni. Patelnię posmarować olejem,położyć placek na pizzę,żeby ciasto ponownie wyrosło i Smażyć na małym ogniu.
Placek odwrócić na drugą stronę.
przygotowanie pizzy
Czosnek granulowany,sól,pieprz do smaku dodać do śmietany.,całość wymieszać i sosem posmarować ciasto. Startym na tarce z dużymi oczkami serem gouda ( 1/3 zostawić do posypania góry pizzy) posypać pizzę.
przygotowanie pizzy cd
Pomidory umyć,osuszyć i pokroić w ósemki. Tuńczyka odsączyć z oleju. Szpinak umyć i odsączyć. Na potarty ser gouda rozłożyć szpinak,odsączonego tuńczyka,pomidory i kukurydzę.
Górę posypać pozostałym serem. Przykryć patelnię pokrywką i piec na małym ogniu aż ser na górze się rozpuści. Smacznego!