eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pizza Eli z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pizza z patelni ze szpinakiem,tuńczykiem,pomidorami i kukurydzą konserwową. Zepsuł mi się piekarnik więc piekłam pizzę na patelni.

Pizza Eli z tuńczykiem

Składniki:

Pizza Eli z tuńczykiem

ciasto na dwie pizze

sos czosnkowy

obłożenie pizzy

  • 150 gram tuńczyka w oleju
  • 150 gram sera gouda
  • 2 garści szpinaku bebe
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej

Sposób przygotowania:

Pizza Eli z tuńczykiem

przygotowanie ciasta

Pizza Eli z tuńczykiem

Do miski przesiać mąkę. Do połowy wody dodać drożdże,cukier,łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać roztrzepane jajko,wyrośnięte drożdże,sól i wyrobić elastyczne ciasto,w razie potrzeby dolewając wodę. Na koniec dodać olej i jeszcze wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki.

Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce żeby ciasto wyrosło. Podzielić ciasto na połowę i z jednej uformować placek wielkości patelni. Patelnię posmarować olejem,położyć placek na pizzę,żeby ciasto ponownie wyrosło i Smażyć na małym ogniu.

Placek odwrócić na drugą stronę.

przygotowanie pizzy

Pizza Eli z tuńczykiem

Czosnek granulowany,sól,pieprz do smaku dodać do śmietany.,całość wymieszać i sosem posmarować ciasto. Startym na tarce z dużymi oczkami serem gouda ( 1/3 zostawić do posypania góry pizzy) posypać pizzę.

przygotowanie pizzy cd

Pizza Eli z tuńczykiem
Na serze rozłożyć szpinak,tuńczyk,pomidory,kukurydzę i posypać resztą sera.

Pomidory umyć,osuszyć i pokroić w ósemki. Tuńczyka odsączyć z oleju. Szpinak umyć i odsączyć. Na potarty ser gouda rozłożyć szpinak,odsączonego tuńczyka,pomidory i kukurydzę.

Górę posypać pozostałym serem. Przykryć patelnię pokrywką i piec na małym ogniu aż ser na górze się rozpuści. Smacznego!


Tagi:

pizza