Agata gotuje

Agata gotuje

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Szynka pieczona faszerowana śliwkami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szynka faszerowana śliwkami i żurawiną z dodatkiem wiśniówki

Szynka pieczona faszerowana śliwkami i żurawiną

Składniki:

Szynka pieczona faszerowana śliwkami i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona faszerowana śliwkami i żurawiną
Dzień wcześniej natrzyj szynkę dość obficie solą, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem i rozmarynem. Następnie przełóż na półmisek, przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień wytnij w szynce ostrym nożem kieszeń i napełnij ją śliwkami oraz żurawiną. Na patelni rozgrzej olej i krótko obsmaż szynkę z każdej strony, po czym przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i polej je tłuszczem, na którym się smażyło oraz dodaj wiśniówkę. Przykryj naczynie pokrywką i piecz przez godzinę w temp. 180 stopni. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i polej mięso sosem, który się utworzył. Piecz bez pokrywki jeszcze przez pół godziny, po kwadransie jeszcze raz je polewając tłuszczem.

Tagi:

śliwki szynka