Sposób przygotowania:
Szynka pieczona faszerowana śliwkami i żurawiną
Dzień wcześniej natrzyj szynkę dość obficie solą, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem i rozmarynem. Następnie przełóż na półmisek, przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień wytnij w szynce ostrym nożem kieszeń i napełnij ją śliwkami oraz żurawiną. Na patelni rozgrzej olej i krótko obsmaż szynkę z każdej strony, po czym przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i polej je tłuszczem, na którym się smażyło oraz dodaj wiśniówkę. Przykryj naczynie pokrywką i piecz przez godzinę w temp. 180 stopni. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i polej mięso sosem, który się utworzył. Piecz bez pokrywki jeszcze przez pół godziny, po kwadransie jeszcze raz je polewając tłuszczem.