frank55

frank55

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Szynka gotowana w dwa dni z indyka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szynka gotowana przez dwa dni, doskonała na kanapki. Warto wypróbować, wychodzi delikatna i krucha. Wiadomo, że każdemu smakuje coś innego.

Szynka gotowana w dwa dni z indyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka gotowana w dwa dni z indyka

 

  • piersi indyka 1300 g - 1400 g
  • Sól peklująca 2,5 łyżki płaskiej
  • majeranek 1,5 łyżki
  • pieprz czarny ziarnisty 5 ziarenek
  • ząbki czosnku 3-4 szt.
  • maga w płynie 2 łyżki
  • papryka ostra 1 łyżeczka
  • przyprawa typu wegeta 1 ,5 łyżki
  • imbir 1 łyżeczka
  • majonez 2 łyżki
  • sól 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Szynka gotowana w dwa dni z indyka
Mięso z indyka najlepiej z piersi opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso posypać solą peklującą i odłożyć do lodówki na noc.

Po tym czasie opłukać mięso i włożyć do siatki masarskiej.

Z podanych składników przygotować zalewę i zagotować, włożyć do gotującej zalewy mięso w siatce i gotować na wolnym ogniu około 50 minut. Wystudzić w zalewie w chłodnym miejscu i na następny dzień wyjąć z zalewy szynkę i zagotować zalewę, włożyć szynkę i gotować na małym ogniu około 40-50 minut.

Wystudzić w zalewie i wyjąć - szynka gotowa do jedzenia.
Szynka gotowana w dwa dni z indyka
Mięso z piersi indyczej opłukać i posypać solą peklującą ,odstawić na noc do lodówki
Szynka gotowana w dwa dni z indyka
Następnego dnia przełożyć do siatki masarskiej
Szynka gotowana w dwa dni z indyka
Przygotować zalewę z podanych składnikówi zagotować ,włożyć mięso
Szynka gotowana w dwa dni z indyka
Gotować przez 50 minut przez dwa dni i wyjąc ,wystudzić