katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Szynka na czosnkowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Miałam kawałek szynki i upiekłam ją w piekarniku. Nie miałam zbyt dużo przypraw ani czasu na przygotowanie mięsa ale i tak było smacznie.

Szynka na czosnkowo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka na czosnkowo

 

  • szynka wieprzowa 1,20 kg
  • czosnek 4-5 ząbków
  • sól ok 1 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1 łyżeczka niezbyt pełna
  • olej

Sposób przygotowania:

Szynka na czosnkowo
Mięso myjemy i osuszamy. Oprószamy solą i nacieramy, odkładamy na ok 15-20 min. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pieprzem i olejem. Wykładamy na mięso i obtaczamy dokładnie mięso ze wszystkich stron. Odstawiamy do lodówki na ok 4-5 godz.

Po wyjęciu z lodówki zostawiamy w temperaturze pokojowej kilka minut. Majeranek rozcieramy w dłoniach , obsypujemy i nacieramy mięso.

Przekładamy do blaszki skrapiamy olejem i pieczemy ok 80- 90 min w 180 stopniach.
Szynka na czosnkowo
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy solą.
Szynka na czosnkowo
Po wyjęciu z lodówki mięso obsypujemy majerankiem.
Szynka na czosnkowo
Mięso pieczemy ok 90 min w 180 stopniach.