katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Szynka pieczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne mięso gdy wystudzone na kanapki albo na ciepło do obiadu. Wszystkim mięsko smakowało.

Szynka pieczona Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka pieczona

 

  • szynka wieprzowa surowa ok 1 1/2 kg
  • majeranek ok 2 łyżki
  • pieprz ziołowy ok 1 łyżeczka
  • sól ok 1 1/2 łyżeczki
  • majonez 2 łyżki
  • pieprz ok 1/2 łyżeczki
  • czosnek 1-2 ząbki

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona
Wszystkie składniki marynaty łączymy. Umyte i osuszone mięso nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na ok 2 godz.

Mięso wyjmujemy, oprószmy trochę majerankiem, obwiązujemy nicią i wkładamy do piekarnika na ok 30 min w 180 stopniach, następnie szynkę przykrywamy i pieczemy ok 70 min(w tym czasie szynka powinna się upiec ale najlepiej sprawdzić) wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim szynkę pod przykryciem na ok 15-20 min.
Szynka pieczona
Upieczoną i wystudzoną szynkę kroimy na plastry.
Szynka pieczona
Przyprawione mięso obwiązujemy nicią .
Szynka pieczona

Tagi:

szynka mięso