frank55

frank55

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 55]

Cukinia panierowana i opiekana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobre plasterki cukinii na przekąskę,panierowane w bułce tartej, usmażone na oleju rzepakowym.

Cukinia panierowana i opiekana Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Cukinia panierowana i opiekana

 

Sposób przygotowania:

Cukinia panierowana i opiekana
Cukinię opłukać pod bieżącą wodą, można osuszyć . Następnie pokroić na plasterki 3mm lub 4mm. Można obrać jeżeli cukinia jest trochę bardziej wyrośnięta.

Plasterki rozłożyć na talerzu i posypać lekko solą z obu stron. W misce rozbić jajka dodać mleko i roztrzepać widelcem, można przyprawić pieprzem. Obsypać następnie w mące, włożyć do jajka i do bułki tartej.

Gotowe smażyć na oleju rzepakowym na rumiano.

Można po usmażeniu położyć na ręcznik papierowy.
Cukinia panierowana i opiekana
Cukinię opłukać od bieżącą wodą i pokroić na plasterki dowolnej brubości do 4 mm
Cukinia panierowana i opiekana
W misce lub pojemniku wsypać mąkę i obsypać plasterki cukinii
Cukinia panierowana i opiekana
Rozbić jajka i wlać mleko, dodać pieprz i wkładać plasterki cukinii
Cukinia panierowana i opiekana
Wyjąć z jajka i wkłądać do bułki tartej ,panierować z obu stron
Cukinia panierowana i opiekana