WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Szynka pieczona w majeranku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczona szynka pachnąca mocno majerankiem. Z dodatkiem cebulki stanowi świetne mięso do obiadu i świetnie sprawdzi się jako wędlina na zimno.

Szynka pieczona w majeranku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka pieczona w majeranku

 

  • 1,5 kg szynki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona w majeranku
Mięso z szynki dokładnie myjemy i osuszamy ściereczką. W miseczce łączymy olej, suszony majeranek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i nacieramy tą marynatą całe mięso. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie cebule kroimy w dosyć grube półplasterki i obkładamy nimi mięso. Podlewamy wodą i lekko solimy. Wkładamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury i pieczemy ok pół godziny. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok godziny, aż mięso będzie upieczone.
Szynka pieczona w majeranku
Mięso dokładnie smarujemy marynatą z majerankiem.
Szynka pieczona w majeranku
Cebulę kroimy na dosyć grube półplasterki.
Szynka pieczona w majeranku
Mięso obkładamy cebulą i podlewamy wodą.
Szynka pieczona w majeranku
Mięso pieczemy najpierw w wysokiej, potem niskiej temperaturze.

Tagi:

szynka