Sposób przygotowania:
Szynka w majonezowej marynacie
Na początku przygotowuję zalewę . Do dużego garnka wlewam wodę i dodaję kolejno – majonez, sól, cukier, pieprz ziołowy, plasterki czosnku, liście laurowe, utłuczone w moździerzu ziele ang. i pieprz, wsypuję majeranek i kolendry. Całość mieszam łyżką do rozpuszczenia się majonezu. Taką zalewę doprowadzam do wrzenia, i wynoszę w zimne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Mięso myję i owijak nicią bawełnianą, aby nabrało kształtu szynki. Do zimnej marynaty wkładam mięso, i gotuję ją 10 minut. Po tym czasie nakrywam pokrywką i zostawiam do wystudzenia ( od 10- 12 godzin) Jak już szynka jest zimna zagotowuję ją raz jeszcze i gotuję następne 10 minut. Zostawiam aby spokojnie stygła w zalewie. Później wyciągam , pakuję w folię i wstawiam do lodówki.
Mięso myję i owijak nicią bawełnianą, aby nabrało kształtu szynki. Do zimnej marynaty wkładam mięso, i gotuję ją 10 minut. Po tym czasie nakrywam pokrywką i zostawiam do wystudzenia ( od 10- 12 godzin) Jak już szynka jest zimna zagotowuję ją raz jeszcze i gotuję następne 10 minut. Zostawiam aby spokojnie stygła w zalewie. Później wyciągam , pakuję w folię i wstawiam do lodówki.
mysza75
zbysiowa
Robię różne marynaty, za każdym razem inny smak:)
Puma1221