WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Szynka pieczona w musztardowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Soczysta i mięciutka pieczeń z szynki w marynacie musztardowej z papryką i cebulą. Idealna na obiad i na kanapki.

Szynka pieczona w musztardowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka pieczona w musztardowej marynacie

 

  • szynka wieprzowa o wadze ok. 1,5kg
  • ok. 1 łyżka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona w musztardowej marynacie

ETAP 1:

Szynkę umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem, odstawić. DO miseczki włożyć musztardę. Dodać paprykę w proszku. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miseczki z musztardą. Cebulę obrać, posiekać drobniutko i również dodać do miseczki. Dolać olej. Składniki marynaty wymieszać dokładnie.

Szynkę przełożyć do rękawa do pieczenia, obłożyć wierzch mięsa marynatą. Rękaw zamknąć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Następnie upiec w piekarniku. Piec 1,4h w 180 stopniach.

Podawać jako pieczeń na gorąco, lub wystudzić i pokroić na cienkie plasterki na kanapki.

Szynka pieczona w musztardowej marynacie
Szynka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Szynka pieczona w musztardowej marynacie
Szynka obłożóna marynatą zamknięta w rękawie do pieczenia
Szynka pieczona w musztardowej marynacie
Umyta szynka wieprzowa przyprawiona soląi pieprzem
Szynka pieczona w musztardowej marynacie
Wymieszane w miseczce skladniki marynaty musztardowej