WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2002]

Szynka pieczona z masłem ziołowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szynka w kawałku pieczona w przyprawach, naszpikowana masełkiem ziołowym. Pyszna, soczysta, idealna na ciepło i na zimno.

Szynka pieczona z masłem ziołowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szynka pieczona z masłem ziołowym

 

  • szynka wieprzowa o wadze ok. 1,2kg
  • ok. 1 płaska łyżka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • spora szczypta soli do masła

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona z masłem ziołowym

ETAP 1:

Szynkę umyć i osuszyć. Natrzeć z każdej strony solą, pieprzem, papryką i przyprawą włoską. Na wierzchu zrobić wzdłuż podłużne nacięcia/kieszonki.

Miękkie masło przełożyć do miski. Dodać posiekany szczypiorek, koperek, natkę pietruszki i rozgnieciony czosnek. Dodać szczyptę soli i wymieszać dokładnie.

Masło nałożyć do przygotowanych w mięsie nacięć. Mięso obwiązać sznurkiem wędliniarskim. Włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika.

Piec ok. 1,15 h w temp. 180 stopni. Wystudzić w piekarniku. Następnie wyjąć z zalewy, owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce.

Przed krojeniem zdjąć sznurek.

Szynka pieczona z masłem ziołowym
Szynka z masłęm po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Szynka pieczona z masłem ziołowym
Szynka nafaszerowana masłem i obwiązana sznurkiem wędliniarskim
Szynka pieczona z masłem ziołowym
Przyprawiona szynka z nałożonym masłem ziołowym
Szynka pieczona z masłem ziołowym
Przygotowane w miseczce masełko ziołowe do mięsa
Szynka pieczona z masłem ziołowym
Mięso przyprawione ze zrobionymi nacięciami