Sposób przygotowania:
Szynka pieczona z masłem ziołowymETAP 1:
Szynkę umyć i osuszyć. Natrzeć z każdej strony solą, pieprzem, papryką i przyprawą włoską. Na wierzchu zrobić wzdłuż podłużne nacięcia/kieszonki.
Miękkie masło przełożyć do miski. Dodać posiekany szczypiorek, koperek, natkę pietruszki i rozgnieciony czosnek. Dodać szczyptę soli i wymieszać dokładnie.
Masło nałożyć do przygotowanych w mięsie nacięć. Mięso obwiązać sznurkiem wędliniarskim. Włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika.
Piec ok. 1,15 h w temp. 180 stopni. Wystudzić w piekarniku. Następnie wyjąć z zalewy, owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce.
Przed krojeniem zdjąć sznurek.
robaczek
WanilioweImprowizacj
robaczek napisał(a):