karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Pieczone placki ziemniaczane z papryką i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znane i lubiane placki ziemniaczane w wersji odchudzonej, bo pieczonej. Smaczne, pachnące, wegetariańskie i dietetyczne.

Pieczone placki ziemniaczane z papryką i cukinią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone placki ziemniaczane z papryką i cukinią

 

Sposób przygotowania:

Pieczone placki ziemniaczane z papryką i cukinią
Warzywa dokładnie umyć, ziemniaki obrać, paprykę przekroić, oczyścić z ziaren nasiennych, z cukinii odciąć końcówki. Przygotowane ziemniaki, paprykę i cukinie zetrzeć na niewielkich oczkach.

Następnie dodać do nich obrane i posiekane cebule i czosnek, jajka, bułkę tartą, sos sojowy, oliwę i pozostałe przyprawy.

Dokładnie wymieszać. Na blasze układać po 1-2 łyżce masy, tworzyć koliste placki i zapiekać w temp. 200 st. C przez ok. 35 minut.
Pieczone placki ziamniaczane z papryką i cukinią
Ziemniaki zetrzeć na niewielkich oczkach
Pieczone placki ziamniaczane z papryką i cukinią
Do startych ziemniaków ścieramy również cukinie i paprykę
Pieczone placki ziamniaczane z papryką i cukinią
Tworzymy placuszki i pieczemy w temp 200 st. C