iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Szynka po cesarsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Od dawna korcił mnie ten przepis z książki " Kuchnia cesarska", przez przypadek kupiłam piękny kawałek szynki więc wypróbowałam i wyszła pyszna, a zwłaszcza sos mi smakował.

Szynka po cesarsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka po cesarsku

 

Sposób przygotowania:

Szynka po cesarsku
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć tylko solą oraz pieprzem, odstawić na noc do lodówki, następnego dnia rozgrzać smalec i dokładnie obsmażyć na nim mięso, kiedy mięso będzie złote to przesunąć je na bok brytfanny, a na tłuszcz wrzucić drobno pokrojone cebule i zrumienić. Kiedy cebula się zrumieni dodać do naczynia około 1 litra gorącej wody, przesunąć mięso na środek, dodać lubczyk, pieprz w ziarnach, 1/2 łyżeczki soli i około 10 cm kawałeczek chrzanu, przykryć i teraz według książki" na brzegu płyty dusić 4 godziny, a mięso będzie się rozpływać" ja postawiłam na malutkim gazie i dusiłam około 2 godzin, ten czas wystarczył, aby mięso zmiękło, a cebula się rozgotowała. Kiedy mięso jest gotowe, delikatnie wyjąć je z brytfanny, a do sosu dodać 1 łyżeczkę startego chrzanu i śmietanę, zagotować i ewentualnie doprawić choć ja nie musiałam tego robić. Szynkę ostrożnie pokroić w grube plastry, polać sosem i od razu podawać ja podałam z ziemniakami choć kluseczki chyba by tu lepiej pasowały.
Szynka po cesarsku
Mięso dokładnie obsmażyć na złoty kolor.
Szynka po cesarsku
Cebule pokroić w drobną kostkę i zrumienić.
Szynka po cesarsku
Do miesa dolać wodę i dodać lubczyk oraz chrzan.

Tagi:

szynka