donia1219

donia1219

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Szynka po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szynka po cygańsku towarzyszy mi w kuchni od niedawna, jest ona lekko zmodyfikowanym przeze mnie przepisem, zapraszam do przygotowania, jest cudowna i rozpływa się wręcz w ustach!!:)

Szynka po cygańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka po cygańsku

 

 

  • zalewa:
  • szklanka wody
  • 5 łyżek ketchupu
  • 6 łyżek octu winnego
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Szynka po cygańsku
Szynkę kroimy i doprawiamy ją przyprawami, następnie układamy ją w naczyniu żaroodpornym, cebule kroimy w półksiężyce, układamy ją na szynce, następnie pieczarki ścieramy na grubych oczkach, a paprykę kroimy w paseczki. Kolejnym etapem jest zalewa pomidorowa mieszamy wodę, ketchup, ocet, koncentrat, cukier paprykę i czosnek. Zalewamy nią szynkę z warzywami, wkładamy do piekarnika na około 2 godziny do 160 stopni. 
Szynka po cygańsku
Pokrojoną, przyprawioną szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym
Szynka po cygańsku
Cebule kroimy w półksiężyce i układamy na szynce.
Szynka po cygańsku
Pieczarki ścieramy na grubych oczkach.
Szynka po cygańsku
Paprykę kroimy w paseczki, zalewamy zalewą i wkładamy do piekarnika. Smacznego.