Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Szynka szpikowana czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szynka po upieczeniu jest krucha , pełna smaków i aromatów .

Szynka szpikowana czosnkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka szpikowana czosnkiem

 

  • 1,5 kg szynki w jednym kawałku
  • 1 mały kieliszek czystej wódki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 mała główka czosnku
  • marynata:
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Szynka szpikowana czosnkiem
Szynkę polać wódką ,natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Składniki na marynatę zmiksować i natrzeć marynatą mięso. Ostrym ,wąskim nożem zrobić nacięcia i naszpikować ząbkami czosnku. Mięso zamknąć w pojemniku i odstawić na kilka godzin lodówki. Szynkę obsmażyć na rumiano z każdej strony ,podlać 1 szklanką wody i upiec w rękawie w 175 stopniach przez ok. 2 -2,5 godzinki .
Szynka szpikowana czosnkiem
Szynkę natrzeć przyprawami , przygotowaną marynatą i wstawić na kilka godzin do lodówki
Szynka szpikowana czosnkiem
Mięsko obsmażyć na rumiano z każdej strony i upiec w rękawie do pieczenia
Szynka szpikowana czosnkiem
Etap 3