Sposób przygotowania:
Szynka w galarecie
Żelatynę zalać zimnym bulionem,gdy napęcznieje,zagotować i wystudzić.Na każdym plasterku szynki rozsmarować łyżkę sałatki jarzynowej,zwinąć w roladkę.Na dno szklanego naczynia wylać trochę bulionu z żelatyną,wstawić do lodówki,gdy stężeje ułożyć na niej roladki z szynki,zalać resztą bulionu,zostawić do zastygnięcia galarety w lodówce.
msewka
kinga
Alita
Pyza
anullka7
Pyzo, zawsze odkąd pamiętam u nas w domu moment gotuje się wywar z żelatyną.Tak robi moja babcia,mama i ja też gotuję żelatynę np.w mleku do sernika czy innych deserów,do galaretki z kurczaka i ryb chwilkę też gotuje.Nic się nie dzieje zawsze wszystko pięknie się zsiada:)Babcia ma bardzo starą książkę kucharską i napisane jest w niej żeby żelatynę zagotować,pod każdym przepisem do którego dodaje się żelatynę.Ktoś kiedyś pisał na forum,że jak się zagotuje żelatynę,to straci ona środki żelujące,nieprawda! Może jakby długo gotować ,ale moment ,to nic się nie stanie,do tego jeszcze wywar ma lepszy smak z zagotowaną żelatyną .
Agi